Volkswagen-groep richt bedrijf op voor kunstmatige intelligentie

Volkswagen-groep richt bedrijf op voor kunstmatige intelligentie

  • Digitale producten op basis van kunstmatige intelligentie (AI) zullen in de toekomst een centrale rol spelen voor de Volkswagen-groep
  • Volkswagen wil gemakkelijker samenwerken met techbedrijven en het innovatiepotentieel van de AI-sector optimaal benutten
  • Het nieuwe ‘AI Lab’ binnen de groep fungeert als een wereldwijd verbonden competentie-eenheid en incubator
  • Het ‘AI Lab’ identificeert nieuwe AI-gerelateerde productideeën en werkt waar nodig samen met techbedrijven

 

Digitale producten op basis van kunstmatige intelligentie (AI) zullen in de toekomst een centrale rol spelen voor de Volkswagen-groep. Nieuwe toepassingen in infotainment en navigatie, performante spraakherkenning, verbeterde voertuigfuncties en diepere integratie in digitale ecosystemen rondom het voertuig leveren grote voordelen op voor de klant en verbeteren de productervaring. Daarom heeft Volkswagen een gespecialiseerd ‘AI Lab’ opgericht. Het zal fungeren als een wereldwijd verbonden competentie-eenheid en incubator.

Het AI Lab zal nieuwe productideeën voor de Volkswagen-groep identificeren en intern coördineren. Indien nodig omvat dit ook samenwerkingsverbanden in de technologiesector in Europa, China en Noord-Amerika. De Volkswagen-groep wil gemakkelijker met techbedrijven samenwerken om het innovatiepotentieel en de snelheid van de AI-sector optimaal te benutten. Bedoeling is om snel digitale prototypes te ontwikkelen en voor implementatie over te dragen aan de merken van de groep.

 

“We willen onze klanten met kunstmatige intelligentie echte toegevoegde waarde bieden. Het gaat ons erom de externe digitale ecosystemen met het voertuig te verbinden en zo een nog betere productervaring te creëren”, zegt Oliver Blume, voorzitter van de raad van bestuur van de Volkswagen-groep en Porsche AG. “Samenwerking met techbedrijven is voor ons van cruciaal belang. In de toekomst zullen we de samenwerking nog gemakkelijker maken, zowel organisatorisch als cultureel.”

 

 

Volkswagen wil AI-producten in het voertuig en de voertuigomgeving brengen

De Volkswagen-groep wil voortdurend nieuwe digitale producten met kunstmatige intelligentie integreren in zijn voertuigen en klanten toegevoegde waarde bieden die verder gaat dan het voertuig zelf.

 

Volkswagen ziet onder andere een groot potentieel in performante spraakherkenning en in diensten die het eigen digitale universum van de gebruiker verbinden met het voertuig. Even belangrijk is de uitbreiding van voertuigfuncties. Denk daarbij aan AI-geoptimaliseerde laadcycli voor elektrische voertuigen, voorspelling van onderhoudsbehoeften (‘predictive maintenance’) en het verbinden van voertuig en infrastructuur in een netwerk, bijvoorbeeld met het eigen huis van de gebruiker (‘smart home’).

 

AI Lab identificeert productideeën en ontwikkelt snel prototypes

Het AI Lab bouwt geen seriemodellen maar volgt de logica van een incubator voor de Volkswagen-groep: het bedrijf identificeert wereldwijd nieuwe productideeën met betrekking tot AI. Het AI Lab ontwikkelt dan veelbelovende concepten door tot vroege prototypes, indien nodig in samenwerking met externe partners. Deze prototypes worden aan de merken van de groep doorgespeeld om getest en al dan niet gevalideerd te worden.

 

Het AI Lab wordt bemand door experts op het gebied van kunstmatige intelligentie en werkt nauw samen met alle merken. De raad van toezicht zal bestaan uit hooggeplaatste vertegenwoordigers van de merkgroepen.

 

De slanke en slagvaardige organisatie en ook de directe betrokkenheid van de merkgroepen in het toezichthoudend orgaan maken in de dynamische AI-sector een communicatie op gelijke voet mogelijk, versnellen processen en vereenvoudigen de samenwerking tussen auto-industrie en techbedrijven.

 

“Met het nieuwe ‘AI Lab’ combineren we technologische expertise, flexibiliteit en vooral snelheid in de samenwerking met externe partners. Dat is cruciaal in de hoogst dynamische AI-sector”, zegt Michael Steiner, hoofd Group Development bij de Volkswagen-groep en bestuurslid voor Onderzoek en Ontwikkeling bij Porsche AG. “We zullen veelbelovende initiatieven op de markt brengen, indien nodig met partners, los van bestaande samenwerkingen of andere integraties in serieproductie."

 

Er zijn al verkennende gesprekken met internationale techbedrijven gaande over de eerste projecten.

 

Prominente experts leiden nieuw AI-lab in goede banen

Carsten Helbing als CEO en Carmen Schmidt als CLO & CBO zullen de leiding over het ‘AI Lab’ op zich nemen. Hooggekwalificeerde experts op het gebied van kunstmatige intelligentie zullen de technische managementfuncties bekleden. De raad van toezicht zal bestaan uit bestuursleden van de merken Volkswagen, Audi en Porsche.

V24-02N - VW Group & AI.docx 199 KB V24-02F - VW Group & AI.docx 198 KB

 

Over D'Ieteren Automotive NV/SA

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

 

D'Ieteren Automotive NV/SA
Rue du Mail 50
1050 Brussels
Belgium