Waterstoftaxi: eerste resultaten na zes maanden proefproject in Brussel

Waterstoftaxi: eerste resultaten na zes maanden proefproject in Brussel

Virya Energy en Taxis Verts onthullen na zes maanden testen de eerste resultaten van hun proefproject met een waterstoftaxi in de straten van Brussel. Halverwege het proefproject benadrukken de twee Belgische spelers in duurzame energie en gedeelde mobiliteit de voordelen van meer duurzame mobiliteitsoplossingen in de hoofdstad en het belang van de ontwikkeling van de waterstofinfrastructuur in België.

 

Groene waterstof voor taxivloten

Waterstofvoertuigen zoals de in de test gebruikte auto worden aangedreven door een elektrische motor die op zijn beurt wordt gevoed door een waterstofbrandstofcel.. Deze technologie combineert de duurzaamheid en het rijcomfort van batterij-elektrische voertuigen met een zeer korte tanktijd, gelijkwaardig aan die van benzine- of dieselvoertuigen.

Momenteel hebben de meeste taxi's in de straten van de hoofdstad een verbrandingsmotor, die gemiddeld 7,5 liter diesel per 100 km verbruikt. Dit verbruik komt overeen met bijna 20 kg CO2-uitstoot per 100 km . De door de Brusselse overheden aangekondigde verplichting dat alle nieuwe taxi's vanaf 2025 emissievrij moeten zijn, zet taxibedrijven ertoe aan alternatieve oplossingen voor deze voertuigen te zoeken. ​ Een van de oplossingen die wordt overwogen, is de waterstofwagen. Deze is CO2 neutraal mits er groene waterstof wordt getankt.

 

Het proefproject

Om de haalbaarheid van een intensief gebruikte taxivloot met duurzame waterstofvoertuigen te bestuderen, hebben Virya Energy en Taxis Verts een proefproject voor waterstoftaxi's opgezet. De groene waterstof en de waterstofwagen worden door Virya Energy ter beschikking gesteld aan Taxis Verts. De groene waterstof van Virya Energy is volledig koolstofneutraal. Ze wordt geproduceerd voornamelijk op basis van hernieuwbare elektriciteit van de windturbines van Eoly Energy, de entiteit van Virya Energy die gespecialiseerd is in de ontwikkeling van onshore windparken in België.

Sinds de lancering op 16 september 2022 heeft de waterstoftaxi meer dan 1.200 ritten gemaakt, waarbij meer dan 32.000 km is afgelegd. Met een gemiddeld bereik van meer dan 400 km – in zomer- en winterweer – heeft de auto 113 keer getankt voor een totaal van 411,46 kg waterstof, voornamelijk bij het DATS24 station in Halle. De CO2-uitstoot voor een dergelijke afstand bedraagt voor een dieselvoertuig meer dan 6.300 kg CO2, dus die wordt hier grotendeels vermeden.

Naast de voordelen op duurzaamheidsvlak van hernieuwbare waterstof is het comfort van het voertuig ook opmerkelijk. De elektrische motor die door de waterstofbrandstofcel wordt aangedreven, produceert geen geluid of trillingen. De taxichauffeur en zijn passagiers kunnen dus genieten van een comfortabele, duurzame reis in een voertuig dat alleen waterdamp uitstoot (de emissies van de brandstofcel) in de straten van Brussel.

 

En morgen?

Het doel van het initiatief is ook de huidige beperkingen van hernieuwbare waterstof als brandstof voor taxi's vast te stellen, alsook mogelijke toekomstige verbeteringen om de molecule toegankelijker te maken in Brussel. De eerste stap naar een wijdverbreid gebruik van hernieuwbare waterstof in het vervoer is de uitbreiding van het aantal tankstations, samen met een verbeterde pipeline infrastructuur. Momenteel bieden slechts zeven Belgische stations (waarvan vijf van DATS24) deze brandstof aan het publiek aan, en een uitbreiding van het aantal stations zou het gebruik van hernieuwbare waterstof helpen aanmoedigen. Omgekeerd zal de toenemende vraag naar hernieuwbare waterstof voor intensief gebruikte wagenparken zoals taxi's de overheden en de bedrijven waarschijnlijk aanmoedigen om het netwerk van waterstofstations uit te breiden.

Deze groei vereist ook de ontwikkeling van de volledige waardeketen van groene waterstof in België en Europa om aan de vraag te voorzien, en ook hier is nog werk aan de winkel.

Stephan Windels, business manager waterstof bij Virya Energy, legt uit : "
De tussentijdse resultaten van ons proefproject tonen aan dat groene waterstof nu reeds een levensvatbare oplossing is om intensieve mobiliteit koolstofvrij te maken. Bij Virya Energy zijn we ervan overtuigd dat groene waterstof een bijzonder voordeel biedt voor intensief gebruikte wagenparken en voor zwaar transport, zowel vanuit het oogpunt van gebruikerscomfort als van duurzaamheid. Wij zijn optimistisch over de ontwikkeling van de waardeketen voor duurzame waterstof en de bijdrage ervan aan de energietransitie.
Didier Brison, directeur van het chauffeursbureau:
« Taxis Verts is trots deel te nemen aan deze studie en om via dit project de kans te krijgen om een actieve deelnemer te zijn aan de innovatie in onze mobiliteitssector. Ons voertuig op basis van waterstof heeft zeer positieve feedback gekregen van enkele van onze klanten. We zetten het tweede deel van het experiment voort met een andere bestuurder en hopen dat het voertuig even succesvol zal zijn als zijn voorganger."

 

 

Over Virya Energy

Virya Energy is actief in de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen. Virya Energy werd eind 2019 opgericht door Colruyt Group en zijn meerderheidsaandeelhouder Korys en heeft momenteel 100% belangen in Parkwind, Eurowatt, Eoly Energy en Sanchore. Met het hoofdkantoor in België bezitten en exploiteren Virya Energy en haar dochterondernemingen wereldwijd meer dan 1 GW aan groene energiecapaciteit en zijn ze actief in tal van groene waterstofinitiatieven.

 

Over Taxis Verts

Taxis Verts is het grootste taxiplatform in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Taxis Verts beschikt over 500 taxi's en meer dan 800 chauffeurs. Het bedrijf biedt een brede waaier van mobiliteitsdiensten aan particulieren, bedrijven, verenigingen en openbare besturen.

 

Perscontact:

Virya Energy | Jean-Christophe Dupas

D'Ieteren - Taxis Verts | Jean-Marc Ponteville

 

2023031 - 6 maanden waterstoftaxi in Brussel.docx 71 KB 20230331 - résultats après 6 moisProjet pilote taxi à hydrogène à Bruxelles.docx 156 KB

 

Story image
Story image

 

Story image

 

Over D'Ieteren Automotive NV/SA

Copyright - Persberichten en foto's vrij van rechten uitsluitend voor persdoeleinden - Het gebruik van teksten en foto's voor andere doeleinden is niet toegelaten.

 

D'Ieteren Group:

Het is ons doel een familie van ondernemingen uit te bouwen die sectoren heruitvinden op zoek naar uitmuntendheid en betekenisvolle impact.

Meer informatie over de Groep D'Ieteren: https://www.dieterengroup.com/...

 

D'Ieteren:

D’Ieteren speelt een hoofdrol in de maatschappelijke veranderingen die verband houden met uw mobiliteit. In een wereld in volle verandering bereiden wij de toekomst voor. De mobiliteit van morgen moet voor iedereen vlot en duurzaam zijn.

Al meer dan 215 jaar investeert D’Ieteren, familiale en maatschappelijk betrokken onderneming, onophoudelijk in het onderzoek naar en de uitwerking van geschikte oplossingen om de mobiliteit van eenieder aan te passen aan de dagelijkse realiteit.

Meer informatie over D'Ieteren Automotive: https://www.dieteren.be/nl/

 

 

Meer informatie over persoonsgegevens en de verwerking ervan: www.dieteren.be/nl/privacypolicy

 

D'Ieteren Automotive NV/SA
Rue du Mail 50
1050 Brussels
Belgium